<- Pasztet z podrobówLista potraw z grupy: Mięso: DróbPasztet z watrobek i owocow ->

PDF Drukuj

Pasztet z watrobek drobiowych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2905 razy.


10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
650 g watrobek drobiowych,
300 g wieprzowiny,
350 g cieleciny,
5 jaj,
200 g sloniny,
200 ml gestej smietany,
1 lyzka masla,
2 srednie cebule,
1 zabek czosnku,
3 lyzki maki ziemniaczanej,
1,5 lyzki cukru,
150 ml porto,
50 ml koniaku,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. Cielecine i wieprzowine pokroic w kostke.
2. Watrobki smazyc 10 min na rozgrzanym masle, osaczyc, zalac porto.
3. Do masla, w ktorym smazyla sie watrobka dolac 100 ml wody, zagotowac, wlozyc
miesa, dusic pod przykryciem 20 min.
4. Cebule obrac, posiekac, sparzyc wrzatkiem. Czosnek obrac, posiekac, zmiazdzyc z sola.
5. Ochlodzona slonine pokroic na cienkie, szerokie plastry, wylozyc nimi forme
pasztetowa.
6. Mieso zemlec 3 razy w maszynce, przetrzec przez sito. Watrobke razem z sosem
przetrzec przez sito, wymieszac z miesem.
7. Do masy miesnej dodac smietane wymieszana z maka ziemniaczana, wlac koniak i
wywar z duszenia miesa, przyprawic sola, pieprzem, utarta galka muszkatolowa. Wymieszac. Przelozyc do formy, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec w
ogrzanym do temp. 180żC piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu ostudzic,
zalac cienka warstwa sklarowanego masla, wstawic na pare godzin do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności