Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2122 razy.
10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
400 g watrobek drobiowych,
1 jablko,
1 pomarancza,
2 cebulki dymki,
100 g masla,
100 ml smietany,
2 jaja,
100 ml czerwonego wina,
100 ml porto,
majeranek, tymianek, rozmaryn,
sol, pieprz, imbir, galka muszkatolowa,
tluszcz do smarowania formy,
na galaretke 250 ml wody,
8 g zelatyny,
2 lyzki likieru pomaranczowego.
1. Jablko obrac, przekroic na cwiartki, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki. Cebulki obrac, posiekac. Rozgrzac 20 g masla, przesmazyc jablka razem z cebula.
2. Pomarancze umyc goraca woda, obrac. 1/4 skorki oczyscic dokladnie z bialych
blon, posiekac. Dodac do jablek. Ziola oplukac, posiekac, dodac do jablek,
wlac wino, wymieszac, ogrzewac na malym ogniu az skorki pomaranczowe zmiekna. Ostudzic.
3. Z watrobek usunac zylki, smazyc na rozgrzanym masle 5 min. Zalac porto. Watrobki z porto i jablka z winem, ziolami i skorka pomaranczowa wymieszac i
zmiksowac, przetrzec przez sito. Dodac jaja, smietane, make, przyprawic sola, pieprzem, imbirem i galka muszkatolowa. Wymieszac.
4. Forme pasztetowa wysmarowac tluszczem, wlac mase, przykryc natluszczona folia aluminiowa, wyciac w niej 2 otworki dla ujscia pary. Wstawic do goracej
kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 180żC piekarniku, piec 1 godz.
5. Po upieczeniu zdjac folie, ostudzic, wstawic na 4 godz do lodowki. Przygotowac galarete. Zelatyne rozpuscic w lyzce zimnej wody, po czym wymieszac ja z
ciepla woda. Dodac likier pomaranczowy. Na schlodzonym pasztecie ulozyc plasterek pomaranczy, polac krzepnaca galaretka, ponownie wstawic do lodowki na
kilka godzin.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach