Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2438 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
750 g kurczaka,
500 g chudej wieprzowiny bez kosci,
250 g nozek wieprzowych,
500 g kukurydzy (z puszki),
100 g cebuli,
3 cytryny,
2 zabki czosnku,
1 galazka kolendry,
45 g oregano,
45 g mielonego chilli,
sol.
1. Cebule obrac, oplukac. Z jednej cebuli odciac cwiartke, a reszte drobno posiekac. Kurczaka umyc pod biezaca woda. Nozke wieprzowa oczyscic, oplukac.
Wieprzowine umyc. Kukurydze wyjac z puszki, osaczyc na sicie. Cytryny pokroic na polowki.
2. Do duzego garnka wlozyc kurczaka, cwiartke cebuli, czosnek i galazke kolendry, wsypac lyzeczke soli, wlac 2,5 l wody. Postawic na duzym ogniu, doprowadzic do wrzenia i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu, az kurczak bedzie miekki. Kurczaka wyjac z wywaru, usunac skore i kosci, mieso pokroic na
male kawalki. Wywar zachowac.
3. Wieprzowine i nozke wlozyc do duzego garnka. Wlac 3,5 l wody, wsypac lyzeczke soli i postawic na duzym ogniu. Gdy woda sie zagotuje, zdjac szumowiny i
gotowac na srednim ogniu 1 godz. Dodac ziarna kukurydzy i gotowac jeszcze 30
min. Wyjac mieso i nozke, kosci usunac, mieso pokroic i wlozyc z powrotem do
garnka. Dodac wywar i mieso kurze. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac na srednim ogniu 20 min.
4. Podawac w glinianych czarkach. Oddzielnie podac oregano, posiekana cebule,
chilli i polowki cytryn.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach