Kawalki kurczaka,jesli maja to byc nozki badz udka radze je wczesniej upiec(lub ugotowac)
do marynaty:
tabasco
sól
papryka(może być ostra)
olej
zamiast soli moze byc vegeta lub inna przyprawa tego typu w proszku
do panierki:
mąka pszenna
proszek do pieczenia
sól(lub vegeta)
jajka
woda
Kurczaka zamarynować przez noc,(albo dzień jeśli będziecie go jeść w nocy:))
Wymieszać mąke z proszkiem do pieczenia i solą
Jajka zmiksować z wodą i odrobiną mąki,
Upaćkać kurczaka w tym jaju i wrzucać do mąki,zwracając uwagę na to by był dokładnie pokryty mąką(im dlużej panierujemy tym więcej farfocli powstaje w mące(i właśnie o to chodzi)
NIE DOCISKAC PANIERKI(TO NIE SCHABOWE!!!)
Smażyć na głębokim oleju jakieś 7-8 minut albo do uzyskania złotego koloru.
Z wyjatkiem stosunku proszku do mąki(lyżeczka na 500 g mąki)
nie podaję proporcji,ludzie się roznia tak jak i kurczaki....