<- Śliwki z wątróbkąLista potraw z grupy: Mięso: DróbTagine z kurczaka, rodzynkow i migdalow ->

PDF Drukuj

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2230 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1,5 kg kurczaka,
2 lyzki oliwy,
2 cebule,
1 zabek czosnku,
1 cytryna,
1/4 lyzeczki kurkumy,
2 lyzeczki imbiru,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
100 g zielonych oliwek,
sol, pieprz.

1. Oliwe wlac do duzego garnka, a nastepnie przelozyc do niego calego kurczaka.
2. Cebule posiekac, czosnek rozgniesc, cytryne pokroic na kawalki i dodac do
kurczaka. Posypac kurkuma, imbirem, sola i pieprzem. Dobrze wymieszac i zakryc przykrywka.
3. Kurczaka postawic na srednim ogniu i gotowac 30 min., obracajac od czasu do
czasu. Jesli potrzeba dolac wody.
4. Pietruszke posiekac i dodac z oliwkami do reszty. Gotowac jeszcze 45 min,
kilkakrotnie obracajac.
5. Piec rozgrzac do 190żC. Kurczaka przelozyc do brytfanny i piec 30 min., az
sie zrumieni.
6. Odparowac sos z pieczenia. Kurczaka przelozyc na polmisek, polac sosem i
przybrac plasterkami cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności