Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2069 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 duze kurcze,
4 cebule, obrane i pokrojone w cienkie paski,
150 g rodzynkow,
2 lyzki masla,
2 lyzki oliwy,
1 lyzeczka miodu,
2 lyzeczki cukru,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka szafranu,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
szczypta kwiatu muszkatolowego lub mielonej galki muszkatolowej
sol, pieprz.
1. Kurcze sprawic, umyc, osuszyc i podzielic na spore kawalki. Oproszyc szafranem i ulozyc w pojemnym rondlu, na silnie rozgrzanej mieszaninie oliwy z 1
lyzka masla. Przesmazyc ok. 5 min. Zalac 300 ml wody, doprawic pieprzem, imbirem, listkami laurowymi, i kwiatem lub galka muszkatalowa. Zagotowac, po
czym dusic na malym ogniu ok. 35 min.
2. Rodzynki zalac wrzatkiem i moczyc 15 min. Odcedzic. Cebule gotowac 15 min. w
niewielkiej ilosci oslodzonej wody. Odcedzic i osaczyc.
3. W osobnym rondelku roztopic reszte masla z miodem, polaczyc z 3 lyzkami sosu
z duszenia kurczecia, dodac rodzynki i ugotowana cebule. Sos zagotowac i
starannie wymieszac.
4. Gorace kawalki kurczecia ulozyc na okraglym, orrzanym polmisku, polac sosem. Podawac od razu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach