Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2140 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kurcze (ok. 1,5 kg),
6jaj,
125 g masla,
1 peczek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 obrana i utarta cebula,
1 mala laska cynamonu,
1 lyzeczka szafranu,
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,
1/2 lyzeczki mielonego kminku,
1/2 lyzeczki slodkiej mielonej papryki,
sol, pieprz.
1. Kurcze sprawic (zachowac podroby), umyc, osuszyc i pokroic w niewielkie kawalki. Ulozyc je wraz z podrobami na dnie duzego rondla, osolic, zalac 500
ml wody, dodac maslo, cebule, laske cynamonu, doprawic pieprzem i szafranem.
Zagotowac, po czym dusic pod przykryciem na srednim ogniu ok. 35 min., od
czasu do czasu mieszajac.
2. Kawalki kurczecia wyjac i odstawic w cieple miejsce. Do sosu z duszenia dodac posiekana zielona pietruszke i sok z cytryny. Sos odparowac na wolnym
ogniu do konsystencji oleistej. Usunac z nego cynamon i odstawic. Jaja ubic
z sola, 1/2 lyzeczki pieprzu, mielonym cynamonem i kminkiem.
3. Kawalki kurczecia wraz z polowa sosu przelozyc do zaroodpornego naczynia,
zalac przygotowana masa jajeczna, oproszyc slodka mielona papryka i wstawic
do nagrzanego do temp. 200żC piekarnika na 10-15 min Reszte sosu zagotowac.
4. Wyjac z pieca, polac goracym sosem i podawac natychmiast w naczyniu, w
ktorym sie zapiekaly.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach