<- YakitoriLista potraw z grupy: Mięso: DróbZrazy z kury po polsku ->

PDF Drukuj

Yakitori z patelni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1825 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 udka z kurczaka,
1 zielona papryka,
1/2 sredniego pora.
Marynata:
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki mirinu (biale wino wytrawne),
1 lyzka cukru,
1/2 lyzeczki imbiru.
Sos:
1,5 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki mirinu (biale wytrawne wino),
1 lyzeczka cukru.
Szpadki do nabijania.

1. Mieso z udek oddzielic od kosci, pokroic na kawalki wielkosci jednego kesa.
2. Wymieszac w naczyniu skladniki marynaty i zalac nia mieso, pozostawic na 10
minut.
3. Por oczyscic i pokroic na ukosne, trzycentymetrowe slupki.
4. Papryke przekroic wzdluz i usunac gniazdo nasienne, pokroic na podluzne kawalki o wielkosci slupkow pora.
5. Rozgrzac na patelni olej, obsmazyc pokrojone jarzyny, wyjac je na talerz.
6. Mieso osaczyc z marynaty, wrzucic na goraca patelnie i usmazyc, zdjac z patelni i odlozyc na talerzyk.
7. Wrzucic na patelnie usmazone jarzyny, wlac sos i smazyc dalej, az caly sos
zostanie wchloniety.
8. Na patyczki nabijac na przemian mieso i jarzyny (zaczynajac od miesa) tak,
by na patyczku byla nieparzysta ilosc kawalkow miesa i kazdy z rodzajow
jarzyn.
9. Ulozyc wszystkie szpadki na kwadratowym polmisku, przybrac zielonymi galazkami.
10. Podawac jako goraca przystawke lub zakaske do piwa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności