<- Gołąbki z grzybów i jajLista potraw z grupy: GrzybyGrzyby kiszone ->

PDF Drukuj

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2610 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g swiezych prawdziwkow lub maslakow,
300 g kartofli,
1 cebula,
2 pomidory,
2 lyzki siekanego koperku,
50 ml oliwy,
40 g masla,
100 ml smietany,
2 liscie laurowe,
sol, pieprz.

1. Grzyby dokladnie umyc i sparzyc goraca woda (maslaki nalezy przedtem obrac
ze skorki). Pokroic w plasterki i smazyc 5 min na polowie masla.
2. Przelozyc do rondla, dodac obrane, wypestkowane i pokrojone w kawalki pomidory, pieprz, sol i lisc laurowy. Zalac smietana i dusic pod przykryciem ok.
10 min.
3. Kartofle obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na oliwie na jasnozloty kolor.
4. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na reszcie masla na jasnozloty
kolor.
5. Do podduszonych grzybow dodac podsmazone kartofle, cebule i starannie wymieszac. Zapiekac przez 15 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku.
6. Przed podaniem podzielic na porcje i posypac siekanym koperkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Robiłem w nieznacznie większych proporcjach i na podgrzybku brunatnym polecam PYSZOTA!!! :)
Nadesłał(a): Dominik <pocztadm@poczta.onet.pl> 2006-09-25 00:09:01


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności