<- Grzybek smietankowyLista potraw z grupy: Potrawy z jajekJaja a'la Rancho ->

PDF Drukuj

Grzybek z suszonymi owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1670 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
5 jaj,
125 g maki,
250 ml mleka,
2 lyzki cukru,
1 lyzka masla,
50 g rodzynkow,
50 g suszonych sliwek bez pestek,
50 g suszonych moreli,
100 ml likieru pomaranczowego,
1/8 lyzeczki soli,
maslo do smarowania blachy,
cukier do posypania,
1/2 lyzeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania.

1. Rodzynki, sliwki i morele umyc. Osaczyc z wody, zalac likierem, odstawic na
1 godz. Morele i sliwki pokroic w paseczki.
2. Zoltka z mlekiem i maka ubic trzepaczka. Dodac cukier, sol, sklarowane maslo, owoce namoczone w likierze. Wymieszac na gladkie ciasto.
3. Z bialek ubic sztywna piane, polaczyc z ciastem, delikatnie wymieszac, wylac
na blache wysmarowana maslem.
4. Wstawic do goracego piekarnika na ok. 20 min. Gdy grzybek ladnie sie zrumieni, wyjac i ostra lyzka porozrywac na kawalki. Podawac cieply, posypany cukrem i wanilia. Grzybek mozna rowniez przyrzadzic z wydrelowanymi, swiezymi
owocami, np. z czeresniami, wisniami, sliwkami lub morelami. Owoce nalezy
zasypac cukrem, odstawic na 1 godz. Osaczyc z soku, dodac do ciasta, wymieszac, upiec tak samo, jak grzybek z owocami suszonymi.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności