<- Jajka po bakonskuLista potraw z grupy: Potrawy z jajekJajka w sosie slodko-slonym ->

PDF Drukuj

Jajka rabo do mestiza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3070 razy.


Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 jajka,
1 maly pomidor,
1/2 cebuli,
1/4 zabka czosnku,
1 papryczka chilli,
2 lyzki sera cheddar,
2 lyzki smietany,
1 lyzeczka soli,
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,
olej do smazenia.

1. Papryczke chilli opiec na patelni lub nad plomieniem. Zdjac skorke, usunac
nasiona. Pociac w paseczki.
2. Pomidor sparzyc, zdjac skorke. Cebule i czosnek obrac, oplukac, drobno pokroic. Zmiksowac razem z pomidorem, nastepnie przetrzec przez sito. Ser
zetrzec na tarce.
3. W garnku rozgrzac olej. Wlozyc przetarte pomidory i smazyc 5 min. Dodac sol,
pieprz, smazyc nastepne 5 min. Zmniejszyc ogien, wlac ostroznie jaja tak, by
sie zoltka nie rozlaly. Doprowadzic do wrzenia, dodac pokrojone chilli i
starty ser. Zmniejszyc ogien i trzymac na malym ogniu, az sie jaja zetna.
4. Przed podaniem polozyc na kazdej porcji lyzke smietany. Podawac z goracymi
tortillami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności