Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3359 razy.
Porcja dla 3 osob. Czas przygotow. 35 min.
6 jajek,
2 szklanki oleju,
4 cebulki dymki,
2 zabki czosnku,
2 lyzki brazowego cukru,
1-2 lyzki sosu rybnego,
4 listki salaty,
1/4 szklanki goracej wody,
do przybrania natka kolendry lub pietruszki.
1. Jajka umyc, ugotowac na twardo, obrac.
2. W rondlu rozgrzac olej, zmniejszyc ogien, wlozyc jajka i smazyc obracajac az
ladnie zbrazowieja. Wyjac i odstawic do ostygniecia, po czym pokroic w
cwiartki.
3. Biale czesci dymki i czosnek obrac i posiekac. Zielone czesci dymki zachowac
do dekoracji. Salate oplukac.
4. Z oleju ze smazenia wziac 1 lyzke, rozgrzac na patelni, podsmazyc dymke i
czosnek na zloty kolor, odsaczyc z tluszczu na papierowym reczniku.
5. W rondelku rozmieszac cukier w goracej wodzie, dodac sos rybny, podsmazony
czosnek i cebulki dymki.
6. Polmisek wylozyc liscmi salaty, ulozyc cwiartki jajek, polac sosem. Przybrac
listkami pietruszki i palemkami z zielonych czesci dymki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach