6 jajek
4 ziemniaki
mała cebula
pół łyżeczki sproszkowanej kozieradki lub przyprawy curry
1,5 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki tartej bułki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
4 jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać i rozetrzeć na purée. CebulÄ™ drobno posiekać i zrumienić na maÅ›le, dodajÄ…c kozieradkÄ™ albo curry. Jajka posiekać drobno, zmieszać z ziemniakami i cebulÄ…, posolić, dodać posiekanÄ… natkÄ™ pietruszki, wbić surowe jajko. MasÄ™ dokÅ‚adnie wymieszać, uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w tartej buÅ‚ce, potem w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w tartej buÅ‚ce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami.