<- Ryż na wokuLista potraw z grupy: InneRyż z jabłkami z mikrofalówki ->

PDF Drukuj

Ryż po chińsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2825 razy.


porcja - 440 kcal
przygotowanie - 50 minut
gotowanie - 5 minut (bez dogotowywania ryżu)
Dla 4 osób:
250 g ryżu,
4 dymki,
250 g wołowiny,
białko,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
kawałek imbiru lub imbir w proszku,
3 listki kapusty pekińskiej, sól, pieprz.
Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godziny.
Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, doprawić, posypać pokrojoną w paski kapustą. "Claudia"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności