<- Omlet sufletowyLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z grzybami ->

PDF Drukuj

Omlet z grzankami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2825 razy.


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 25 min.
3 jaja,
45 g masla,
1 lyzka oliwy,
1 kromka chleba tostowego,
1 zabek czosnku,
sol.

1. Na patelni rozgrzac dobrze 1 lyzke oliwy. Wlozyc kromke chleba, usmazyc z
obu stron na zloty kolor. Wyjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu.
2. Czosnek obrac, rozetrzec z odrobina soli i rozsmarowac na goracym chlebie.
3. Z chleba zrobic grzanki, krojac go w kostke o boku 1 cm.
4. Jaja umyc w cieplej wodzie. Wybic do miski, wymieszac z lyzka drobno pokrojonego masla i sola. Lekko ubic trzepaczka lub widelcem.
5. Na patelni rozgrzac reszte masla, wlac jaja, smazyc 2-3 min na duzym ogniu.
Gdy omlet sie zrumieni od spodu, szerokim nozem podniesc brzeg i w tym kierunku podniesc patelnie tak, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu
pod spod.
6. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodek miekki i lekko sciety, posypac
omlet grzankami, zlozyc na pol, zsunac na ogrzany talerz. Dla kilku osob
usmazyc oddzielne omlety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności