Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2968 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
200 g swiezych kurek,
8 jaj,
3 lyzki masla,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki zmielonych ziol prowansalskich,
1/2 lyzeczki pieprzu.
1. Kurki przebrac, oczyscic i bardzo starannie umyc. Wieksze pokroic. Smazyc na
2 lyzkach rozgrzanego masla 15-20 min. Pod koniec smazenia osolic i doprawic
polowa pieprzu. Odstawic w cieple miejsce.
2. Jaja wraz z zielona pietruszka, odrobina soli, reszta pieprzu i ziolami ubic
na jednolita mase.
3. Na patelni rozgrzac 1/2 lyzki masla. Wlac polowe ubitych jaj i smazyc na
srednim ogniu ok. 3 min. Gdy spod omletu zazloci sie, przewrocic i dosmazac
krotko z drugiej strony. Zdjac z patelni i odstawic w cieple miejsce. W taki
sam sposob usmazyc drugi omlet.
4. Gorace grzyby ulozyc na pierwszym omlecie, przykryc drugim i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach