<- Omlet z rokfortemLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z serem ->

PDF Drukuj

Omlet z ryba

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1675 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
700 g filetow z ryby,
4 filety anchois,
100 ml porto,
100 ml bialego wina,
4 jaja,
4 lyzki oliwy,
swieze ziola,
bouquet garni, sol, pieprz.

1. Ziola oplukac, drobno posiekac. Filety oplukac pod biezaca woda.
2. Zagotowac porto z winem. Dodac bouquet garni i filety anchois. Gotowac chwile. Wlozyc filety z ryby, gotowac na malym ogniu 12 min.
3. Filety z ryby wyjac, pokroic na male kawalki. Wywar przecedzic przez sito.
4. Jaja ubic z sola i pieprzem. Dodac przetarty wywar, wymieszac z ziolami.
5. W naczyniu do zapiekania ulozyc kawalki filetow, zalac masa jajeczna. Wstawic do ogrzanego piekarnika na 20 min. Zapiekac w temp. 150żC.
6. Mocno zrumieniony omlet podawac w tym samym naczyniu, w ktorym sie zapiekal.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności