1. Nie obrane ogorki przekroic na 4 czesci. Usunac pestki, pociac na kawalki
dlugosci 5 cm, a nastepnie na waskie paseczki. Marchewke oskrobac i pokroic
na paseczki dlugosci 5 cm. Szalotki i czosnek obrac. Imbir obrac i pociac na
waskie wiorki. Papryczki ponacinac z obydwu stron.
2. Ogorki wlozyc do osolonej wody na 10 min. Marchewke namoczyc w zwyklej wodzie. Orzeszki wyplukac (jesli sa solone) i drobno pokroic.
3. Przygotowac paste: suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15
min. Szalotki, imbir oraz papryczki drobno pokroic, a nastepnie z kurkuma,
pasta krewetkowa i orzeszkami utrzec w mozdzierzu, dodajac odrobine oliwy.
4. Olej rozgrzac w garnku, a nastepnie podsmazyc na nim paste przez 3 min.
Wsypac cukier i wymieszac. Dodac imbir, szalotki i czosnek. Lekko podsmazyc,
dodac sol i glutaminian sodu. Wymieszac, wlac ocet i jeszcze raz wymieszac.
5. Marchewke odcedzic, wlozyc do garnka i smazyc przez 3-4 min., mieszajac od
czasu do czasu.
6. Ogorki odcedzic, dodac wraz z papryczkami do garnka i smazyc przez 4-5 min.
7. Garnek zdjac z ognia, marynowane jarzyny ostudzic do temperatury pokojowej.
Podawac jako dodatek do ryzu. Marynate mozna trzymac w lodowce nie dluzej
niz 7 dni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach