<- Bakłażany zapiekaneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBigos inaczej (kapusta ze śliwkami) ->

PDF Drukuj

Bakłażany zapiekane z pomidorami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2824 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
2 baklazany,
4 pomidory,
2 lyzki tartej bulki,
2 zabki czosnku,
1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,
100 ml oleju,
sol, pieprz.

1. Baklazany umyc, pokroic w plastry grubosci 1 cm. Pomidory sparzyc, zdjac
skorke, pokroic w plasterki. Czosnek obrac, rozgniesc z sola.
2. Na duzej patelni rozgrzac olej, smazyc baklazany na srednim ogniu 2-3 min.
3. W naczyniu do zapiekania ulozyc rzedami plastry baklazanow, a na nich plasterki pomidorow, tak by baklazany byly tylko czesciowo zakryte. Posypac tarta bulka, drobno pokrojona pietruszka, czosnkiem, sola i pieprzem.
4. Wstawic baklazany do piekarnika, zapiekac 15-20 min w temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności