Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2207 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
500 g fasolki szparagowej,
2 cebulki dymki,
6 zabkow czosnku,
150 ml bulionu miesnego,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzka sherry,
1 lyzeczka cukru,
szczypta soli,
3 lyzki oleju do smazenia,
25 g masla do smazenia.
1. Fasolke umyc, odciac konce strakow i pokroic na kawalki dlugosci ok. 4 cm.
Zalac bulionem i gotowac na wolnym ogniu, stale mieszajac, dopoki bulion
prawie calkowicie nie odparuje.
2. Cebulki i czosnek obrac i drobno posiekac.
3. Na patelni rozgrzac maslo i olej. Dodac poszatkowane cebulki i czosnek.
Osolic i smazyc, ciagle mieszajac, przez 30 sek.
4. Dodac obgotowana fasolke i dokladnie wymieszac z goracym tluszczem. Dodac
cukier, sos sojowy i sherry. Smazyc dalej, ciagle mieszajac, przez 1 min.
5. Podawac od razu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach