<- Jarzyny faszerowane miesemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceJarzyny smazone w ciescie ->

PDF Drukuj

Jarzyny julienne duszone z maslem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2001 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
200 g marchewki,
200 g cukini,
200 g kalarepki,
1 cebula,
80 g masla,
1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,
cukier, sol, pieprz.

1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic na kawalki dlugosci 5-6 cm, a nastepnie na zapalke, czyli w julienne.
2. Cebule obrac, posiekac, podsmazyc na masle. Na warstwie cebuli polozyc warstwe kalarepki, a na niej warstwe marchewki. Doprawic cukrem, sola, pieprzem.
Dusic pod przykryciem 20 min. Jezeli sos wyparuje, dodac nieco wody. Na marchewke wrzucic warstwe cukini, posypac zielona pietruszka, dusic jeszcze 5
min.
- Do duszonych jarzyn mozna dodac pietruszke pokrojona w julienne i dusic razem z marchewka. Mozna dodac rowniez obgotowane rozyczki kalafiora oraz
ugotowany zielony groszek, fasolke lub szparagi, a warstwe jarzyn mozna posypac parmezanem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności