<- Jarzyny julienne duszone z maslemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceJarzyny smazone w woku ->

PDF Drukuj

Jarzyny smazone w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1392 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kg jarzyn: baklazanow, brokulow, cukini, kalafiora, brukselek, selerow, porow, marchewki, salsefii,
olej do smazenia.
Ciasto:
300 g maki,
250 ml smietanki,
ok. 120 ml mleka,
3 jaja,
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka proszku do pieczenia.

1. Jarzyny dokladnie umyc. Baklazany i cukinie pokroic w plastry grubosci nie
wiekszej niz 1 cm. Brokuly i kalafior podzielic na male rozyczki. Pory (tylko biale czesci) pokroic w kawalki. Marchewke pokroic wzdluz w cienkie plastry.
2. Jarzyny zawierajace duzo soku posolic i odstawic na sicie, by usunac nadmiar
soku.
3. Kalafior, brukselke, brokuly i jarzyny korzeniowe (kazda oddzielnie) krotko
obgotowac w osolonym wrzatku 3-5 min. Wyjac z wody, dokladnie osuszyc.
4. Przygotowac ciasto: make, smietanke, mleko, zoltka i sol dokladnie wymieszac
i odstawic na 15 min.
5. Ubic piane z bialek. Do ciasta dodac proszek do pieczenia i polaczyc z piana
z bialek. Ciasto powinno byc geste. Gdy jest za rzadkie, dodac troche maki.
6. W duzym plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Jarzyny zanurzac w ciescie i
smazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze wszystkich stron. Usmazone kawalki
wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczyc z oleju. Podawac gorace. Mozna tez podac
na zimno z goracym sosem pomidorowym.
- Jarzyny smazone w ciescie sa tez dobrym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny i
szynki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności