<- Kapusta po ułańskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKapusta slodko-kwasna ->

PDF Drukuj

Kapusta renska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2056 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g kapusty kiszonej,
200 g bialej luskanej fasoli,
400 g chudego boczku,
2 cebule,
20 g smalcu,
lisc laurowy,
6 ziaren suszonego jalowca,
sol, pieprz.

1. Fasole moczyc przec noc w wodzie.
2. Nastepnego dnia gotowac ja ok. 1 godz. w tej samej wodzie razem z boczkiem,
lisciem laurowym, jalowcem i odrobina soli i pieprzu.
3. Dodac kiszona kapuste i gotowac 20 min. Boczek wyjac i pokroic w plastry.
Reszte doprawic do smaku sola i szczypta cukru.
4. Kapuste wylozyc na polmisek. Ulozyc na wierzchu plastry boczku, udekorowac
talarkami przyrumienionej na smalcu cebuli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności