1. Z karczochow zdjac wierzchnie liscie, przeciac je w gornej czesci, wydrazyc.
Do wglebien wlac wode z sokiem cytrynowym.
2. Utrzec cebule, zgniesc ziemniak i polaczyc z mielonym miesem, dodac sol,
pieprz, kminek, papryke, jajo i lyzke oliwy. Starannie wymieszac i odstawic.
3. W rondlu o grubym dnie zrumienic posiekana cebule, dodac obrane i pokrojone
pomidory, lisc laurowy, sol i pieprz do smaku. Wymieszac drewniana lyzka i
gotowac na niewielkim ogniu 10 min.
4. Osaczyc karczochy, wlozyc do wglebienia nadzienie, po czym ulozyc je w sosie. Przykryc i gotowac na wolnym ogniu 30 min. Jesli sos jest za gesty,
dolac wody.
5. Podawac gorace z chlebkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach