<- Karczochy duszoneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKarczochy gotowane ->

PDF Drukuj

Karczochy faszerowane miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1770 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
6 karchochow,
2 cytryny,
Farsz:
300 g zmielonego steku,
1 cebula,
1 jajo,
1 ziemniak,
1 lyzka oliwy,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 lyzeczka mielonej papryki,
1 peczek naci pietruszki,
sol, pieprz.
Sos:
4 pomidory,
1 duza cebula,
1 lisc laurowy,
sol, pieprz.

1. Z karczochow zdjac wierzchnie liscie, przeciac je w gornej czesci, wydrazyc.
Do wglebien wlac wode z sokiem cytrynowym.
2. Utrzec cebule, zgniesc ziemniak i polaczyc z mielonym miesem, dodac sol,
pieprz, kminek, papryke, jajo i lyzke oliwy. Starannie wymieszac i odstawic.
3. W rondlu o grubym dnie zrumienic posiekana cebule, dodac obrane i pokrojone
pomidory, lisc laurowy, sol i pieprz do smaku. Wymieszac drewniana lyzka i
gotowac na niewielkim ogniu 10 min.
4. Osaczyc karczochy, wlozyc do wglebienia nadzienie, po czym ulozyc je w sosie. Przykryc i gotowac na wolnym ogniu 30 min. Jesli sos jest za gesty,
dolac wody.
5. Podawac gorace z chlebkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności