<- Kartofle faszerowaneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKartofle gotowane z sosem veloute ->

PDF Drukuj

Kartofle faszerowane bryndza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1814 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
8 kartofli sredniej wielkosci,
50 g bryndzy,
2 lyzki smietany,
2 lyzki masla,
sol, pieprz.

1. Kartofle umyc, osuszyc. Upiec w folii (ok. 1 godz). Z upieczonych kartofli
sciac wierzchnia czesc na 2/3 wysokosci i wydrazyc.
2. Miazsz i sciete czubki utrzec z maslem, smietana i bryndza. Doprawic sola i
pieprzem.
3. Farszem nadziac kartofle. Zapiekac 15 min w temp. 200żC.
- Zamiast bryndzy mozna dodac parmezan albo 1-2 zoltka i roztarty zabek czosnku lub 1 lyzke pokrojonego koperku, albo 50 g filetow anchois albo 80 g tunczyka lub lososia z konserwy lub 100 g pieczarek posiekanych i podsmazonych
z cebula.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności