Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1798 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg kartofli,
750 ml rosolu,
1 lyzka masla,
1/2 lyzki maki,
1 lyzka drobno pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.
1. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w duza kostke.
2. Zalac kartofle rosolem, gotowac na malym ogniu. Gdy beda prawie miekkie,
odcedzic, a wywar z kartofli ostudzic.
3. Maslo rozetrzec z maka, rozprowadzic wywarem, doprawic pieprzem, sola. Gotowac na malym ogniu kilka minut. Gdy sos zgestnieje, wlac do odcedzonych kartofli.
4. Do sosu wlozyc koperek i raz zagotowac. Kartofle z sosem veloute podaje sie
do sztuki miesa.
- Zamiast koperku mozna dodac drobno pokrojona zielona pietruszke.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach