<- Kasztany w syropieLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKawior z bakłażanów po turecku ->

PDF Drukuj

Kawior z bakłażanów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1727 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
500 g baklazanow,
2 cebule,
2 zabki czosnku,
1 pomidor,
1 lyzka oliwy lub oleju roslinnego,
sok z 1/3 cytryny,
szczypta mielonej ostrej papryki,
sol, pieprz,
oliwa lub olej do smazenia.

1. Baklazany umyc i upiec (10-15 min) w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
Ostudzic, obrac i bardzo drobno posiekac.
2. Cebule obrac, drobno posiekac i zasmazyc na polowie oliwy na jasnozloty kolor. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac i wypestkowac. Pokroic na male kawaleczki i zasmazyc na reszcie oliwy. Czosnek obrac i rozetrzec z 1 lyzeczka
soli.
3. Wszystkie skladniki polaczyc ze soba, dodac 1 lyzke oliwy i starannie wymieszac. Poddusic przez 5-10 min na malym ogniu, az do odparowania nadmiaru wody. Ostudzic.
4. Podawac jako samodzielna przystawke lub dodatek do blinow i zimnych potraw
miesnych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności