<- Kotleciki z żółtego grochuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKOTLETY UKRAIŃSKIE Z FASOLI ->

PDF Drukuj

Kotleciki ze szpinaku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1854 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
750 g szpinaku,
150 g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,
2 jaja,
4 kromki bialego chleba,
100 g tartej bulki,
100 ml bulionu miesnego,
1 lyzka masla,
1 lyzka maki,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz,
100 g masla do smazenia,
2 lyzki oliwy do smazenia,
2 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki.

1. Szpinak przebrac, odrzucic szypulki i umyc. Ugotowac w duzej ilosci osolonego wrzatku (10 min), odcedzic i odcisnac.
2. Make zasnazyc z 1 lyzka masla, rozprowadzic bulionem, dodac ugotowany szpinak, osolic i podsmazac, poki nie zgestnieje, ciagle mieszajac.
3. Chleb obrac ze skorki i zasmazyc na 2 lyzkach rozgrzanej oliwy z obu stron
na jasnozloty kolor. Osaczyc z nadmiaru tluszczu i pokroic w drobna kostke.
4. Zasmazony szpinak polaczyc z tarta bulka, surowymi jajami i pokrojonymi
grzankami. Dodac sol, pieprz i szczypte galki muszkatolowej i wymieszac.
5. Z masy tej uformowac 8 okraglych, plaskich kotletow. Smazyc je na rozgrzanym
masle, po 5 min z kazdej strony, po czym zdjac z ognia i odstawic w cieple
miejsce. Na tluszczu ze smazenia kotletow zrumienic plastry boczku na jasnobrazowy kolor.
6. Kotleciki ulozyc na polmisku, na kazdym z nich umiescic plasterek jaja i
smazony boczek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności