Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1948 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g marchewek,
1 lyzka masla,
100 ml smietany 30%,
2 zoltka,
1 lyzka koperku,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.
1. Male mlode marchewki oskrobac, wieksze oskrobac, pokroic na kawalki.
2. W garnku rozgrzac maslo, wrzucic marchewki, dodac cukier, sol i pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 10 min. Od czasu do czasu potrzasac garnkiem, by sie nie przypalily.
3. Polac marchewki smietana, dodac posiekany koperek, przykryc i dusic jeszcze
5-10 min. Marchewki zdjac z ognia, wbic do sosu zoltka i energicznie wymieszac, by nie powstaly grudki. Ponownie zagrzac nie doprowadzajac do wrzenia.
Podawac z grzankami lub do kotletow cielecych.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach