Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1948 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g okry (patrz "ogolne"),
125 ml octu,
2 lyzki oliwy,
1 cebula,
250 g cieleciny,
1 lyzeczka ziaren kolendry,
2 lyzki pasty pomidorowej,
4 lyzki soku cytrynowego,
woda, sol, pieprz.
1. Okre umyc. Odkroic twarde konce, a nastepnie namoczyc w occie wymieszanym z
woda przez 30 min.
2. Okre wyplukac, odcedzic i dokladnie wysuszyc na sciereczce.
3. Oliwe wlac do garnka. Cebule posiekac i podsmazyc na srednim ogniu, az stanie sie przezroczysta. Mieso pokroic w 3-centymetrowa kostke, dodac do cebuli, zwiekszyc ogien, a nastepnie podsmazyc na brazowy kolor.
4. Kolendre podsmazyc na suchej patelni i rozgniesc w mozdzierzu.
5. Paste pomidorowa, sol, pieprz i kolendre dodac do miesa. Wlac sok cytrynowy
i taka ilosc wody, aby zakryla wszystko. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc
ogien i gotowac na malym ogniu, az mieso bedzie miekkie (ok. 15 min.).
6. Okre pokroic na kawalki i dodac do miesa. Jesli potrzeba dodac wode i gotowac przez nastepne 15 min., az okra bedzie miekka. Sos powinien byc gesty.
Podawac z ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach