<- PALUSZKI ZIEMNIACZANE Z KASZĄ MANNĄLista potraw z grupy: Warzywa, owocePapas arrugadas ->

PDF Drukuj

Pantofelki bakłazanowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1615 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1,5 kg srednich baklazanow,
250 ml oleju,
500 g mielonego miesa,
125 ml wytrawnego bialego wina,
1 duza cebula,
1 peczek zielonej pietruszki,
2 lyzki tartego zoltego sera.
Sos:
2 lyzki masla,
2 czubate lyzki maki,
500 ml mleka,
2 jaja,
200 g utartego zoltego sera,
sol.

1. Baklazany oczyscic zostawiajac ogonki, przeciac na pol, wydrazyc srodek,
miazsz zostawic. Nasmarowac olejem i ulozyc w natluszczonym, zaroodpornym
naczyniu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec az stana sie miekkie.
2. Miazsz z baklazanow, cebule i zielona pietruszke posiekac, wymieszac z miesem, dodac sol i pieprz.
3. W rondlu podgrzac olej, przelozyc do niego mase baklazanowo-miesna, dodac
wino i dusic na malym ogniu 30 min.
4. Przygotowac sos. Maslo rozpuscic, dodac malymi porcjami make stale mieszajac
drewniana lyzka, dodac powoli mleko nadal mieszajac. Gdy powstanie gesta i
gladka masa dodac ser i sol. Zdjac z ognia, po 2 min wlac wolno ubite jaja,
dokladnie je rozprowadzic, az sos bedzie jednorodny.
5. Baklazany napelnic farszem, polac z wierzchu sosem, posypac serem. Ulozyc na
blasze i zapiekac 30 min. Podawac zaraz po wyjeciu z piekarnika.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności