<- Paszteciki z jarzynLista potraw z grupy: Warzywa, owocePASZTET FASOLOWY Z GRZYBAMI SUSZONYMI ->

PDF Drukuj

Paszteciki z warzyw

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1720 razy.


10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
400 g marchewki,
400 g zielonego groszku,
400 g czerwonej kapusty,
2 cebule,
1 zabek czosnku,
375 ml smietany,
6 jaj,
6 lyzek maki,
2 lyzki oliwy,
1 lyzeczka przecieru pomidorowego,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzka soku z cytryny,
sol, pieprz, lyzka siekanego koperku,
maslo do smarowania foremek.

1. Marchewke oczyscic, oplukac, pokroic w talarki. Kapuste poszatkowac. Groszek
oplukac. Kazde warzywo ugotowac osobno, zalewajac mala iloscia cieplej wody.
2. Cebule obrac, posiekac. Przesmazyc na rozgrzanej oliwie. Czosnek zmiazdzyc.
Jaja rozmacic i wymieszac ze smietana i przesmazona cebula. Mase podzielic
na 3 czesci.
3. Ostudzona marchewke zmiksowac. Dodac 1/3 masy jajeczno-smietanowej, przecier
pomidorowy, 2 lyzki maki, sol i pieprz. Wymieszac, wstawic do lodowki.
4. Ostudzony groszek zmiksowac, przetrzec przez sito, dodac polowe pozostalej
masy smietanowej, 2 lyzki maki, zmiazdzony czosnek, posiekany koper, sol i
pieprz. Wymieszac, wstawic do lodowki.
5. Ostudzona kapuste zmiksowac, dodac reszte masy smietanowej, 2 lyzki maki,
cukier, sok cytrynowy, sol i pieprz.
6. Nasmarowac maslem foremki pasztetowe i kazda z mas napelnic osobna foremke.
Przykryc natluszczona folia, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec w ogrzanym do temp. 180żC piekarniku przez 50 min. Po upieczeniu wyjac z foremek, pokroic w plastry. Podawac na goraco do pieczonych mies lub z sosem
grzybowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności