<- Pasztet z bakłażanów po włoskuLista potraw z grupy: Warzywa, owocePasztet z cukini ->

PDF Drukuj

Pasztet z brokulow i kalafiora

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1881 razy.


10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
350 g kalafiora,
350 g brokulow.
Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka,
500 ml rosolu drobiowego,
2 jaja,
2 lyzki maki,
1 cytryna,
200 ml smietany,
1 marchewka,
szczypta cukru, sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Cytryne umyc, osuszyc, otrzec z niej skorke, sok wycisnac. Marchewke oczyscic, oplukac, pokroic w talarki.
2. Kalafior i brokuly oplukac, podzielic na rozyczki, wlozyc do rondla, zalac
goracym rosolem, wlac sok z cytryny, gotowac 7 min. Ostudzic. Osobno ugotowac marchewke.
3. Filety z piersi rozdrobnic, zmiksowac z marchewka. Wbic jaja, dodac make,
skorke cytrynowa, smietane, przyprawic sola, pieprzem, szczypta cukru.
4. Forme pasztetowa wysmarowac maslem, na dno wlozyc czesc masy drobiowej, wetknac w nia pionowo, na przemian, rozyczki kalafiorow i brokulow, ulozyc reszte masy i znow wetknac w nia rozyczki, jak poprzednio. Powierzchnie wyrownac, by nie wystawaly jarzyny. Przykryc natluszczona folia, wstawic do goracej kapieli wodnej. Piec w ogrzanym do 180żC piekarniku przez 45 min.
4. Po upieczeniu ostudzic, wstawic do lodowki na 6 godz. Wyjac z formy, pokroic
na plastry i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności