<- Pasztet z brokulow i kalafioraLista potraw z grupy: Warzywa, owocePasztet z cukini i szpinaku ->

PDF Drukuj

Pasztet z cukini

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1884 razy.


10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
1,8 kg cukini,
350 g szpinaku,
200 g cebuli,
4 jaja,
180 g tartej bulki,
3 lyzki oliwy,
25 g masla,
1 zabek czosnku,
100 g zmielonych orzechow archaidowych,
1 lyzka zmielonych platkow owsianych,
200 ml mleka,
1 lyzeczka pokrojonej swiezej miety,
1/2 lyzeczki zmielonego imbiru,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy,
swieza mieta do przybrania.

1. Oplukana cukinie pokroic w plasterki grubosci 5 mm. Cebule obrac, pokroic.
Czosnek drobno posiekac. Szpinak oplukac, usunac ogonki. Tarta bulke zalac
cieplym mlekiem.
2. Cukinie i cebule podsmazyc na oliwie. Gdy beda miekkie zdjac z ognia, dodac
jaja, ziola, orzechy, platki, odcisnieta bulke i przyprawy. Wymieszac.
3. Szpinak podsmazyc na masle. Posiekac, dodac czosnek, sol. Wymieszac.
4. W formie pasztetowej posmarowanej maslem ulozyc polowe masy z cukini, na nia
polozyc warstwe szpinaku i reszte cukini. Forme nakryc folia aluminiowa,
wlozyc do wiekszego naczynia z goraca woda, wstawic do piekarnika. Piec 1,5
godz w temp. 180żC.
5. Upieczony pasztet ostudzic, wstawic do lodowki na kilkanascie godzin. Podawac z sosem orzechowym lub migdalowym. Pasztet mozna rowniez podac na goraco
z ryzem, kuskusem lub kasza gryczana.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności