<- Pasztet z cukiniLista potraw z grupy: Warzywa, owocePasztet z fasoli ->

PDF Drukuj

Pasztet z cukini i szpinaku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1752 razy.


8-10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
2 kg cukini,
300 g cebuli,
3 lyzki oliwy,
200 g tartej bulki,
250 ml mleka,
6 jaj,
400 g szpinaku,
30 g masla,
4 zabki czosnku,
sol, pieprz, galka muszkatolowa,
1 lyzeczka posiekanej swiezej miety,
kilka listkow estragonu,
maslo do smarowania formy,
listki swiezej miety do przybrania.

1. Cebule obrac, w cienkie talarki. Tarta bulke namoczyc w cieplym mleku. Cukinie oplukac, pokroic w talarki grubosci 5-6 mm. Ziola oplukac, posiekac.
Czosnek obrac, posiekac. Cebule i cukinie podsmazyc do miekkosci na rozgrzanej oliwie. Rozdrobnic widelcem, dodac odcisnieta bulke, jaja, ziola, przyprawic sola, pieprzem, utarta galka.
2. Szpinak oplukac, usunac grubsze lodyzki, podsmazyc na masle, mieszajac, az
powstanie masa. Przyprawic czosnkiem i sola.
3. Forme pasztetowa wysmarowac grubo maslem, ulozyc polowe masy z cukini, na
nia polozyc warstwe szpinaku i pozostala mase z cukini. Forme przykryc natluszczona folia aluminiowa, wstawic do goracej kapieli wodnej. Piec w
ogrzanym do temp. 170żC piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu forme odkryc,
ostudzic, wstawic do lodowki na cala noc. Podawac pokrojony w plastry.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności