Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2026 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
300 g chudej wieprzowiny bez kosci,
1,5 l wody,
2 zabki czosnku,
1/4 cebuli,
1,2 kg swiezych ziaren kukurydzy,
90 g stopionego masla,
200 g smalcu,
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka soli,
45 g maki.
Sos mole:
12 papryczek chilli,
6 zabkow czosnku,
6 gozdzikow,
2 pomidory,
1/4 cebuli,
1 lyzeczka pieprzu,
po 1 galazce tymianku i majeranku,
250 ml bulionu z kury,
120 ml wody,
1 lyzka oleju,
sol.
maslo do smarowania.
1. Mieso umyc, pokroic w kostke. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodac czosnek,
cebule i 1/2 lyzeczki soli. Postawic na srednim ogniu i gotowac, az mieso
bedzie miekkie (ok. 1 godz). Odcedzic, wywar zachowac. Mieso pokroic na male kawalki.
2. Kukurydze zmiksowac z maslem, smalcem, proszkiem do pieczenia i 1/2 lyzeczki
soli. Jesli zmiksowana masa bedzie zbyt rzadka dodac make.
3. Przygotowac sos: papryczki opiec na patelni lub nad plomieniem. Usunac gniazda nasienne, zalac goraca woda, moczyc 20 min. Odcedzic i odstawic. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki, usunac pestki. Cebule i czosnek obrac, pokroic na kawalki. Papryczki zalac bulionem, dodac cebule, czosnek, pomidory, swieze ziola, przyprawy i zmiksowac. W garnku rozgrzac olej,
wlac zmiksowana mase, smazyc 5 min stale mieszajac. Dodac wode, sol i gotowac na malym ogniu 10 min.
4. Do sosu dolac 125 ml wywaru z miesa. Dodac pokrojone mieso i wymieszac.
5. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Zaroodporne naczynie posmarowac maslem,
dno naczynia wylozyc rownomiernie polowa masy kukurydzianej. Polozyc na nia
mieso z sosem i przykryc reszta masy kukurydzianej, tak by calkowicie zakryla mieso.
6. Wstawic do piekarnika i piec 25-35 min. Placek podawac z salatka z pomidorow, awokado i zielonej salaty.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach