<- Placek kukurydzianyLista potraw z grupy: Warzywa, owocePlacek szpinakowy ->

PDF Drukuj

Placek prowansalski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2017 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g zimnego masla,
3 lyzki zimnej wody,
sol,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
1 mala cukinia,
1 cebula,
2 jaja,
1 maly baklazan,
1 zabek czosnku,
1 czerwona papryka,
50 g startego parmezanu,
150 ml gestej smietany,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki suszonego tymianku,
1 lyzeczka oliwy z oliwek,
sol, pieprz.

1. Maslo wraz z maka posiekac ostrym nozem. Dodac odrobine soli, olej. Wymieszac. Dolac wody, szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie
lub papier pergaminowy, wstawic do lodowki na 30 min.
2. Posmarowana tluszczem forme srednicy 32 cm wylozyc ciastem. Ciasto nakluc
widelcem, podpiec w piekarniku ok. 15 min.
3. Jarzyny umyc. Baklazan i cukinie pokroic w plasterki. Cebule obrac, pokroic
w plasterki. Z papryki wyjac gniazdo nasienne, pokroic w plasterki. Czosnek
obrac, posiekac.
4. W garnku rozgrzac olej, wlozyc czosnek, cebule. Smazyc 3-4 min. Dodac baklazan, cukinie, papryke i przyprawy. Dusic na malym ogniu ok. 15 min. Ochlodzic, osaczyc z sosu.
5. Jaja ubic ze smietana. Dodac starty ser i osaczone jarzyny. Wylac na podpieczone ciasto . Piec 30-35 min w temp. 200żC. Podawac goracy lub zimny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności