<- Pomidory faszerowane rybą
Lista potraw z grupy:
Warzywa, owoce
Pomidory faszerowane ryżem ->
PDF
Drukuj
Pomidory faszerowane ryzem i rodzynkami
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1690 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
4 pomidory,
150 g ugotowanego ryzu,
1 lyzka rodzynkow,
1 posiekana cebula,
1 lyzka obranych i posiekanych migdalow,
2 lyzki masla,
szczypta szafranu,
1/2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.
1. Pomidory umyc, odkroic wierzchy, wydrazyc, posolic i odwrocic do gory dnem,
by wyciekl sok. Miazsz przetrzec. Dodac maslo i cebule, nastepnie podsmazyc.
Dodac ryz, rodzynki, migdaly, szafran, cukier, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnic pomidory farszem, zapiekac 20 min w temp. 180żC.
- Pomidory mozna tez faszerowac jajecznica: 50 g boczku pokroic w mala kostke,
podsmazyc, dodac 1 lyzke drobno pokrojonego szczypiorku, wbic 1 jajo, doprawic sola i pieprzem. Usmazyc jajecznice. Napelnic pomidory, nakryc wierzchami i piec jak wyzej.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 31.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności