<- sałatka hiszpańskaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka italiano ->

PDF Drukuj

Sałatka indyjska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4784 razy.


100 g. długoziarnistego ryżu,
100 g. czerwonej fasoli z puszki,
mała cebula,
kostka rosołowa,
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ),
50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza,
łyżka soku cytrynowego,
natka,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz.

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z
dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić.
Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w
plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki.
Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo
dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem
i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku.
Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią
sałatkę.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności