<- Puree z bakłażanówLista potraw z grupy: Warzywa, owocePuree z cebuli ->

PDF Drukuj

Puree z burakow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1634 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
800 g burakow cwiklowych,
2 kwasne jablka,
60 g sloniny,
1/2 cytryny,
1/2 lyzki maki,
2 lyzki smietany 30%,
cukier, sol.

1. Buraki i jablka umyc, obrac cienko ze skorki i zetrzec na tarce o duzych otworach. Slonine drobno pokroic, wlozyc do garnka, stopic, dodac starte buraki z jablkami, razem z sokiem, ktory puscily, wcisnac sok z cytryny, dodac
cukier, sol. Przykryc buraki i dusic na malym ogniu 30 min. Nastepnie dodac
smietane wymieszana z maka. Dusic jeszcze 10 min. Podawac do wolowiny lub
dziczyzny. Do puree mozna dodac 2 lyzki wisni z konfitury.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności