<- Puree z burakowLista potraw z grupy: Warzywa, owocePuree z czosnku ->

PDF Drukuj

Puree z cebuli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1614 razy.


Porcja dla 4 odob. Czas przygotow. 50 min.
500 g cebuli,
3 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml mleka,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac, pokroic, zalac wrzaca, osolona woda, gotowac 15 min. Odcedzic,
przetrzec. Z 1 lyzki masla i maki zrobic jasna zasmazke, rozprowadzic zimnym
mlekiem, mieszajac gotowac, az sos zgestnieje. Przetarta cebule wymieszac z
sosem, doprawic sola, cukrem i pieprzem. Dusic 10 min, wlozyc pozostale maslo, wymieszac. Podawac do baranich lub wieprzowych kotlecikow oraz smazonych
kielbasek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności