<- BaklawaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBananowiec ->

PDF Drukuj

Bananowe bezy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3408 razy.


Przygotowanie - 25 minut
Suszenie bez - 8 godzin
1/2 l śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g polewy czekoladowej
6 bananów
50 g dowolnych posiekanych orzechów
Bezy: 08 białek
200 g cukru
150 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
Białka z cukrem ubić na sztywno. Posypać przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie zamieszać.
Masę włożyć do szprycy z okrągłą końcówką i wycisnąć 12 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę.
Bezy suszyć 8 godzin w piekarniku w temperaturze 100 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać przesiane kakao i wycisnąć na "banany" z bez.
Polewę czekoladową rozpuścić na parze. Banany przekroić wzdłuż, położyć na śmietanie i bezach. Polać czekoladą i posypać orzechami.
"Claudia"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności