<- Raita ogórkowaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceRisotto po mojemu ->

PDF Drukuj

Ratatouille

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1632 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
3 zabki czosnku,
2 male cukinie,
2 cebule,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 papryka zolta,
6 pomidorow,
2 baklazany,
8 lyzek oliwy,
sol, pieprz, suszony tymianek.

1. Cukinie umyc, odciac konce i, nie obierajac, pokroic w plasterki. Cebule obrac i drobno posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w paski. Pomidory
sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i kazdy z nich pokroic na 6
czesci. Czosnek obrac i zmiazdzyc. Baklazany obrac i pokroic w kostke.
2. Na zeliwnej patelni rozgrzac silnie 6 lyzek oliwy. Obsmazac na niej przez 5
min baklazany, nastepnie dodac papryke, a po 3 min pomidory i cebule, a po
uplywie dalszych 3 min cukinie i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem i tymiankiem. Przykryc i dusic na malym ogniu 30 min.
3. Dodac reszte oliwy, przykryc i dusic na malym ogniu kolejne 25-30 min, do
miekkosci. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności