<- Selery duszone na winieLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSelery faszerowane ->

PDF Drukuj

Selery duszone z boczkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1715 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
800 g mlodych selerow,
100 g wedzonego boczku,
2 lyzki oliwy,
1 cytryna,
1 marchewka,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
250 ml bulionu z drobiu,
sol, pieprz.

1. Selery obrac, oplukac, pokroic w cienkie plasterki, skropic sokiem z cytryny.
2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke.
3. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc plasterki boczku i drobno pokrojony
czosnek. Dodac marchewke i cebule, a nastepnie selery. Gdy cebula nabierze
zlotej barwy, zalac bulionem, doprawic sola i pieprzem. Dusic na malym ogniu
30 min. Gdy sos zgestnieje, odstawic.
- Podawac z grzankami usmazonymi na masle.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności