<- Selery duszoneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSelery duszone z boczkiem ->

PDF Drukuj

Selery duszone na winie

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 951 razy.


Wybrać duże, gładkie selery, ostrugać i wydrążyć specjalną łyżeczką małe kulki jak kartofelki wydrążane. Odblanżerować je w słonej wodzie, do której wcisnąć soku z cytryny i dusić pod przykryciem. Gdy już zupełnie miękkie, zaprawić kieliszkiem madery i gotować aż będą miękkie. Wówczas zaprawić sos pół łyżką mąki roztartej z łyżką deserowego masła, wsypać trochę cukru, zagotować i podać jako wykwintny garnitur do białych mięs.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności