Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1617 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
600 g dojrzalych pomidorow,
150 g bekonu,
maka do obtaczania.
Sos beszamelowy:
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
250 ml mleka,
sol, pieprz.
1. Przygotowac sos: z maki i masla zrobic zasmazke, zalac mlekiem, gotowac na
malym ogniu 15 min. Doprawic sola i pieprzem.
2. Bekon pokroic w plasterki, podsmazyc, wyjac z wytopionego tluszczu. Tluszcz
zachowac.
3. Pomidory sparzyc, zdjac skory, pokroic w plastry, usunac postki, osaczyc z
nadmiaru soku.
4. Plasterki pomidorow obtoczyc w mace, smazyc na tluszczu wytopionym z bekonu
na zloty kolor.
5. Na kazdym plasterku pomidora polozyc 1 plasterek bekonu, polac sosem. Podawac z ciemnym pieczywem lub z ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach