<- Smazone pomidory z beszamelemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSmazony placek z kartofli ->

PDF Drukuj

Smazone warzywa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1859 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 15 min.
500 g mieszanych warzyw ( zielona fasolka, brokuly, chinska kapusta, liscie szpinaku, marchewka, ogorek, brukselka,
kukurydza),
3 lyzki oleju,
2 zabki czosnku,
1 lyzka sosu rybnego,
1 lyzka sosu ostrygowego,
1/2 lyzeczki cukru,
1/2 bialego pieprzu,
3 lyzki wody,
do przybrania kielki fasoli, listki pietruszki, czerwone papryczki chilli.

1. Warzywa dokladnie umyc. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 4 cm.
2. Brokuly podzielic na rozyczki, lodyge pokroic w talarki. Marchewke obrac,
pokroic w slupki.
3. Chinska kapuste i szpinak pokroic dosc grubo, ogorek pokroic w kostke. Czosnek obrac, posiekac.
4. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek na jasnozloty kolor, dodac warzywa i ciagle mieszajac smazyc 1 min.
5. Dodac wode, sos ostrygowy i rybny, cukier i pieprz. Smazyc ciagle mieszajac
jeszcze przez 3 min.
6. Przelozyc do polmiska, przybrac kielkami fasoli, listkami pietruszki i
kwiatkami z chilli. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności