<- SUFLET "SOLANUM"Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceSuflet kartoflany ->

PDF Drukuj

Suflet jarzynowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1714 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
250 g marchewki (lub szparagow, kalafiorow, brokulow),
50 g boczku,
4 jaja,
1 lyzka drobno pokrojonego koperku,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
20 g masla,
20 g maki,
200 ml mleka,
sol, pieprz, cukier,
maslo do posmarowania formy,
1 lyzka masla do polania,
1 lyzka tartej bulki.

1. Marchewke obrac, umyc, pokroic w male kawalki. Boczek pokroic w drobna kostke.
2. Na patelni usmazyc boczak. Skwarki wyjac, odlozyc. Do goracego tluszczu wlozyc marchewke, smazyc na malym ogniu 8-10 min. Ochlodzic, zmiksowac.
3. Do zmiksowanej marchewki dodac zoltka, skwarki, zielona pietruszke, koperek.
Doprawic sola, pieprzem i cukrem.
4. W garnku roztopic maslo, dodac make, wymieszac. Gdy powstanie gladka masa,
wlac zimne mleko. Mieszac, gotowac tak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia, polaczyc z marchewka.
5. Piekarnik ogrzac do temp. 220żC. Forme wysmarowac maslem.
6. Ubic piane z bialek, delikatnie wymieszac z masa z marchwi. Wlac do formy,
piec 40 min w temp. 200żC. Zrumienic tarta bulke na 1 lyzce masla, polac gotowy suflet i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności