<- Szpinak w sosie mornayLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSzpinak z czosnkiem na bulionie ->

PDF Drukuj

Szpinak z ciecierzyca

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1818 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz. +12g
500 g ciecierzycy,
500 g szpinaku,
1 duza cebula,
4 gozdziki,
1 lyzeczka czerwonej papryki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lisc laurowy,
olej.

1. Ciecierzyce oplukac zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 12 godz.
2. W duzym garnku zagotowac wode. Osaczyc ciecierzyce na sicie i wsypac do
wrzacej wody.
3. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda. Cebule obrac i oplukac.
4. Do garnka z ciecierzyca wlozyc cebule naszpikowana gozdzikami, nie obrane,
cale zabki czosnku, lisc laurowy i zielona pietruszke. Osolic i gotowac ok.
4 godz. Gdy woda wyparuje dolac wrzatku.
5. Szpinak dokladnie umyc (kilka razy zmieniajac wode) i pokroic. Po 3 godz gotowania ciecierzycy dodac szpinak i gotowac jeszcze 1 godz. Ugotowana ciecierzyce odcedzic. Wyjac zabki czosnku, cebule i lisc laurowy.
6. Na patelni rozgrzac olej. Wsypac lyzeczke papryki, dodac ciecierzyce i smazyc 3-4 min. Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności