<- Calzone z szynka i gorgonzolaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChinskie buleczki gotowane na parze ->

PDF Drukuj

Chapati

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3579 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
300 g maki,
2 lyzeczki soli,
100 g masla,
woda,
50 g masla.

1. Zmieszac make z sola, rozetrzec z maslem do osiagniecia konsystencji okruchow chleba. Dodac taka ilosc wody, aby wyrobic miekkie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na 8 czesci.
2. Z kazdej czesci ciasta uformowac niewielki placuszek.
3. Placuszek posmarowac maslem, opruszyc maka i uformowac kulke. Kulki rozwalkowac na dosc cienkie placki. Czynnosci te nalezy wykonac jeszcze dwukrotnie.
4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tluszczu placki po 1 minucie z
kazdej strony.
5. Posmarowac patelnie pedzelkiem umoczonym w masle i piec placki tak dlugo, az
stana sie dobrze rumiane z obu stron. Nalezy odpowiednio regulowac temperature patelni, aby plackow nie przypalic. Nalezy rowniez zwrocic uwage, aby
przed wstepnym opiekaniem kolejnego placka bez tluszczu patelnia byla ponownie silnie rozgrzana.
6. Podawac prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności